reklam

Manşet

YEDİ İKLİM 306. SAYISI

Yazar Unknown 10 Eylül 2015 Perşembe 0 yorum
http://www.defterk.biz/haber/haber-defteri/yedi-iklim-306/1847.html

Yedi İklim Eylül, kavurucu sıcaktan serin bir mevsim dönümüyle okuyucularına merhaba dedi. 306. sayı 27. cilt diziniyle samimiyet, içtenlik ve hüznü buluşturuyor.
Sunuş yazısında Osman Bayraktar, verimli olmanın paradoksunu yaşayan insanı mümince bir duruşla silkeliyor ve en çok uzak düştüğümüze, kendimize, içimize çağırıyor bizleri.

Derginin müdavimi usta kalemler, Mustafa Cemil Efe sarmalın içinde sunduğu Allah (c.c) ve Muhammed (s.a.v) hüsn-ü hattıyla Hasan Aycın ve Melike Büyükçolpan çizgileriyle dergideki yerini alıyor.
İnsanın oluş halindeki düşüncelerinin dışa vurumu şiirler sadra şifa oluyor.
Derin bir tefekkürün şairi Arif Ay,  geçmişin koridorlarında çocukluk ve hüzün yağmurlarını yağdırıyor dimağlarımıza. Toprakla, kendiyle olan ünsiyeti zayıflayan insana “uçmağ”ı toprağı, cenneti hatırlatıyor Nihat Hayri Azamat. Şiir sayfaları arayışın ve ümidin kelimelerini yazan Nurettin Durman, Şakir Kurtulmuş, Ethem Erdoğan, Hasan Selami Binay, Suavi Kemal Yazgıç, Gökhan Serter, Ömer Hatunoğlu, İshak Aslan, Sulhi Ceylan, İsmail Söylemez, Sümeyye Şeker, Berat Bıyıklı, Leyla Arsal, Muhammed Enis Özel, Ahmet Avcı, Adnan Sayım, Fatih Memiş, Dursun Bulut, Cüneyt Dal, Cemre Bedir, Melek Kurt derginin şiir evrenine katkıda bulunan isimler…
Ali Haydar Haksal mevsim dönümünü ruh dönümüyle imgeleyen deneysel öyküsünü, bir iç konuşmayla birinci kişi ağzından aktarıyor. Kalbini sonbahara, yönünü yola, yolculuğa sabra, başlangıç ve bitimlere dönenleri bilgece selamlıyor ve ekliyor: “eylül hüzün de olsa sultandır.” “Yola yolculuğa talip olanlara aşk ile..”
Kendine has ironik diliyle Osman Koca karmaşayı, ruhi bir hayat bunalımını, sevda ile harmanlayarak az bulunur bir inandırıcılıkla dışa vuruyor yine bizden bir hikaye ile. Cumali Yeşil düşsel bir öykünün ölüm ülkesinin elleri soğuk çocuklarıyla modern sağırlara sesleniyor.
Dergide şair idrakinin kapılarını aralayan inceleme ve söyleşiler yer alıyor.
Gökhan Serter şiirlerine Yedi İklim’den aşina olduğumuz genç şair Berat Bıyıklı’nın şiirini ve Ölü Kâhinin Günlüğünden adıyla yayımlanan kitabını inceleme ve derinlikli bir söyleşiyle masaya yatırıyor. Diğer inceleme ve söyleşi yazıları mütevekkil şair Sümeyye şeker etrafında şekilleniyor. Mehmet Özger ve Gökhan Serter bizi Sümeyye Şeker şiirinin manevi ufuklarına çıkarırken Ayşegül Uyar ve Gülnaz Eliaçık da bir söyleşiyle katkıda bulunuyorlar. Halil Barcena  şiiri Avrupa’da hızla yayılan Arjantinli şair Borges’i yazıyor. Büyülü gerçekçilik akımının önde gelen isimlerinden olan ve öğrenmeye karşı sınırsız bir aşk duyan Borges’in tasavvuf kültürüne ve Arapçaya olan ilgisi meraklılarınca okunmayı bekliyor.
Zengin inceleme bölümüne bir katkı da Osman Koca’dan. Koca günümüz öykücülünün güçlü ve üretken isimlerinden Cemal Şakar ve öykü kitabı Portakal Bahçeleri’ni bir öykücü gözüyle inceleyip irdeliyor.
Hüner Şencan İstanbul’un kapılarını yazmaya devam ederken, Kırgız edebiyatının önde gelen isimlerinden Cengiz Aytmatov’u Hasan Ildız’dan okuyoruz. Eserleri ve sanatının incelikleriyle nitelikli bir inceme.
Çeviri bölümünde bu ay Veysel Akdoğan Meymun binti Bahdel’e ait bir gazeli aktarıyor. Danimarka’nın güçlü şairlerinden Niel Hav’ın şiir ve şair üzerine ilgi çekici yazısını ve şiirlerini Mustafa Burak Sezer çeviriyor.
Dergide bir de film tanıtımı mevcut. Hakkı Aytaç başrollerinde Aamir Khan, Anushka Sharma’nın oynadığı 2014 yapımı Bollywood filmi Peekay’ı değerlendiriyor.
Yeni okumalar ve değiniler bölümünde bu ay, Mahmut Feyzi ve Anneme Benzeyen Kadınlar, Sufi Şairler, Çivi Oynayan Çocuklar kitapları inceleniyor.
Fatma Kevser Sümer

Hiç yorum yok:

RESİMLER

RESİMLER
Kelebeğin Rüyası